Automatizarea porților batante, culisante și autoportante - o reală investiție pentru siguranța oricărei case
Progresul tehnologiei cât și prezența tot mai accentuată a acesteia în viețile noastre a avut un impact semnificativ asupra stilului nostru de viață, dar și asupra priorităților și a deciziilor din viața de zi cu zi. Din ce în ce mai mulți oameni care locuiesc la curte hotărăsc să investească în siguranța casei și aleg să folosească tehnologia avansată pentru automatizare porți indiferent de tipul lor, astfel încât porțile automate nu mai reprezintă un lux, ci mai degrabă o necesitate.
Pe lângă aspectul estetic foarte important, utilitatea porților automate definește o soluție practică ce nu ar fi posibilă fără adoptarea tehnologiei chiar și în acest sector, deloc de neglijat ca importanță.
Alegerea kit-ului de automatizare potrivit
Pregătirea porților atât din punct de vedere constructiv, cât și mecanic, este foarte importantă, aceasta influențând adaptarea ulterioară a acestora la procesul de motorizare.
Întregul proces de automatizare poate părea unul complex și rezervat exclusiv celor cu o experiență vastă în domeniu, sau celor care dețin cunoștințe foarte bogate legate de sistem deschidere porți. În realitate însă, lucrurile stau puțin diferit, iar alegerea kit-ului de automatizare potrivit poate fi destul de facilă, informațiile elementare fiind la doar câteva click-uri distanță, iar punerea lor în practică rămânând la îndemâna tuturor.
Principalul criteriu pentru alegerea kit-ului de automatizare corect constă în tipul porților, acesta prezentând numeroase avantaje, dar și dezavantaje care trebuie luate în considerare pe parcursul procesului de montare și automatizare.
Automatizare porți batante (porți pe balamale sau pivotante)
Primul tip de porți de curte (pentru uz rezidențial) cuprinde porțile batante, acestea fiind considerate atât cele mai economice, cât și cele mai ușor de montat. Pentru punerea lor în mișcare se folosește un sistem electric de deschidere format din două brațe metalice, două fotocelule, o lampă de semnalizare, o unitate de comandă și două (sau mai multe) telecomenzi. Mișcarea se realizează în plan orizontal după un arc de cerc, în jurul unui ax de revoluție definit de poziția balamalelor porții, iar kit-urile de automatizare pentru porțile batante sunt foarte variate, cumpărătorul având la dispoziție o gama variată de modele.
Porțile batante pot fi la rândul lor de două tipuri: simple (într-un canat) sau duble (în două canaturi).
Porțile batante simple sunt cele mai convenabile atât din punct de vedere al porții propriu-zise, cât și al procesului de automatizare. Lățimea acestora este de obicei cuprinsă între 5m și 7m, iar montarea pieselor cuprinse în kit-ul de automatizare este una destul de simplă și la-ndemâna.
Porțile batante duble au în principiu o lățime mai mare, de până la 11m, și constau în două panouri puse în mișcare la acționarea comenzii de deschidere. Acestea sunt considerate mai elegante decât cele simple, și se pot realiza atât cu un design unicat, sau pot fi pline (din lemn sau alt material), în acest caz fiind indicată prezența unei diagonale pe fiecare din cele două foi ale porților.
Automatizare porți culisante (glisante)
Porțile culisante, cunoscute și sub denumirea de porți glisante sunt porțile care, în funcție de numărul de canaturi, glisează în stânga sau în dreapta, ori și în stânga și în dreapta (porțile glisante în două canaturi) în spatele gardului de la stradă. Porțile glisante într-un singur canat este cel mai des folosit tip de porți pentru curțile caselor de locuit, necesitatea unei porți glisante în două canaturi fiind destul de redusă.
Acest tip de porți cuprinde de asemenea două subcategorii: porți culisante cu role vizibile și cu șină de culisare pe pardoseală (carosabil), și porți culisante cu role ascunse și fără șină de culisare (denumite și porți culisante în consolă sau porți autoportante).
Principalul avantaj al porților culisante cu role vizibile și șină de culisare pe carosabil este reprezentat de prețul accesibil, dar și ușurința procesului de construcție. În plus, acestea pot fi realizate cu spațiu mic dedesubt (pentru evitarea intrării în curte a animalelor mici cum sunt pisicile), și necesită un spațiu de deschidere lateral destul de redus.
Dezavantajele acestora sunt expunerea la intemperii, posibila depunere a zăpezii pe șina de glisare în timpul iernii, riscul griparii părților componente ale sistemul de deschidere, cât și operarea mai dificilă a porților în special în timpul sezonului rece. De altfel, aspectul estetic este și el impactat de prezența rolelor cât și a șinei de culisare.
Automatizare porți autoportante (porți culisante în consolă)
Cele mai costisitoare și dificil de modificat în cazul unei defecțiuni, porțile culisante în consolă au totuși unele avantaje importante: sistemele de role sunt protejate împotriva intemperiilor, șina de culisare nu necesită curățare, și sunt foarte ușor de operat. Pe lângă aceste avantaje principale, porțile autoportante pot fi dotate cu o automatizare de poartă culisantă complet invizibilă (amplasată în grinda inferioară), sporind totodată aspectul estetic al întregii proprietății.
###39IYAAN2S###
###32933Y2SS###
###329339N6S###
###329339I6Y###
###329339NS9###
###32933I8II###
###3AN236Y68###
###3399SA2SA###
Autor:
Tag-uri: