Top 3 reguli pentru a combina perfect vinul cu mâncarea. Tu le cunoști?
Știm cu toții că nu e deloc ușor să găsești combinația perfectă între un tip de vin și unul sau mai multe feluri de mâncare, motiv pentru care mulți dintre noi se feresc să facă o anumită alegere tocmai pentru a nu da greș. Indiferent dacă ai gătit ceva acasă și aștepți musafiri, sau iei masa în oraș, alegerea unui vin care să se potrivească perfect cu mâncarea este o sarcină dificilă. Deși s-au scris foarte multe articole legate de acest subiect, iar informația e la doar un click distanță, timpul nostru este foarte prețios, așadar am încercat să selectăm cele mai relevante detalii și am ales cele mai importante trei reguli de care trebuie neapărat să ții cont dacă vrei să combini cu succes un vin și un fel de mâncare.
1. Ingredientul cel mai intens este elementul decisiv.
Deși nu este întotdeauna ingredientul principal, cel mai aromat ingredient al mâncării este cel care dictează alegerea vinului. Tot ce trebuie să faci este să identifici elementul cel mai pregnant al mâncării - poate fi sosul unei fripturi sau garnitură care însoțește felul principal - iar alegerea vinului va fi una foarte simplă dacă ai la îndemână o lista scurtă cu cele mai reușite combinații, lista pe care o vom detalia mai târziu.
2. Echilibrul este cheia, nu uita de asta.
Aici ne referim la echilibrul gusturilor - cel al vinului, și gustul mâncării. Cele două trebuie să formeze o echipă, să se completeze reciproc, fără să se copleșească în vreun fel. Altfel spus, un fel de mâncare ușor (preparatele din peste, de exemplu) va fi combinat cu un vin light, nu foarte tare. În schimb, un fel de mâncare cu gust bogat (cu multă grăsime) se va potrivi foarte bine cu un vin tare. Pe de altă parte, nu este o regulă generală că doar mâncărurile ce conțin carne să fie bogate la gust, o salată cu multe brânzeturi poate fi considerată o mâncare grea dacă sortimentele de brânzeturi au gust intens sau conțin multe grasimi.
3. Textura și corpolența sunt elementare.
Textura se referă la structura si compoziția mâncării, în timp ce corpolența cuprinde vascozitatea și consistenta vinului. Cu cat vinul este mai corpolent, cu atat mai vizibile vor fi urmele lăsate de acesta pe pahar. De obicei vinurile mai corpolente au și un volum de alcool mai ridicat. Ca regulă generală, vinurile acide sunt servite cu mâncăruri care au un nivel de aciditate similar. De exemplu, poți combina un vin Cabernet Sauvignon ce are cu un conținut ridicat de tanini cu mâncăruri bogate în proteine sau grăsimi. O altă combinație reușită este între vinurile acidulate și mâncărurile sărate (Beaujolais se potrivește perfect cu antreuri ce conțin mezeluri, iar un Pinot Grigio este ideal lângă mâncăruri cu sos de soia).
Dacă regulile detaliate mai sus ți se par destul de ambigue, și încă nu știi ce vin să combini cu un anumit fel de mâncare, în continuare îți vom enumeră câteva reguli mai concrete după care să te ghidezi:
- gusturile opuse se completează, așa că un vin dulce merge foarte bine cu o mâncare sărată sau acră
- dacă ai gătit sau servești un preparat gătit cu vin, atunci la masă vei servi același tip de vin
- preparatele din peste, sau peștele în general merge foarte bine cu vinurile albe
- mâncărurile mai grele, cu multe grăsimi se combină perfect cu vinuri corpolente, mai tari
- carnea roșie se asociază bine cu vinurile roșii, în timp ce carnea albă, salatele și preparatele mai ușoare ușoare merg cu vinuri albe
- deserturile se asociază mereu cu vinuri dulci, pentru a păstra consistența gustului dulce
Un sfat practic ce nu are legătură cu mâncarea, ci cu vremea de afară este: ține cont de temperatura de afară – în general iarna se servesc vinuri roșii, mai tari, în timp ce vara se consumă vinuri albe și rosé. De asemenea, tot în ceea ce privește temperatura, ține cont de faptul că vinurile roșii se servesc de obicei la temperatura camerei, în vreme ce vinurile albe și rosé trebuie racite înainte de a fi consumate.
În ultima parte a articolului nostru, îți vom enumera câteva combinații potrivite pe care le poți nota pentru a face alegerile culinare potrivite, iată care sunt acestea:
- Sauvignon Blanc este potrivit pentru orice fel de mâncare ce are un sos sau dressing cu gust amar/acrișor, sau cu fructele de mare
- Cabernet Sauvignon este ideal în combinație cu orice fel de carne roșie, paste cu sos roșu, sau lasagna
- Pinot Grigio - pentru feluri de mâncare ușoare, de obicei preparate care conțin peste
- Chardonnay -pentru pește gras sau pește servit cu sosuri bogate, sau paste cu sos alb, consistent
- Pinot Noir se asociază cu preparate tradiționale: sarmale, tocănițe, ciuperci, dar și cu mâncăruri ce conțin trufe
- Rosé (sec) - este ideal pentru orice preparat ce conține brânzeturi
- Riesling (sec) este un vin prietenos, acesta se potrivește atât lângă feluri de mâncare picante, cât și lângă feluri dulci, sau lângă preparate din bucătăriile asiatice
- Muscat - este un vin dulce, așadar va merge bine cu un deșert ușor, pe baza de fructe.
- Șampania merge perfect cu orice preparat sărat, sau cu caviarul
Indiferent de preparatul pe care vrei să-l consumi, alegerea vinului potrivit va fi una ușoară dacă ții cont de regulile detaliate mai sus. Servirea mesei poate deveni o experiență culinară de neuitat atunci când preparatul ales este asociat cu vinul potrivit. Pe de altă parte, combinarea vinului cu mâncarea este condiția primordială pentru a avea parte de o experiență desăvârșită. Chiar și cele mai pretențioase papile gustative vor putea fi delectate cu succes dacă mâncarea este asociată atent și corect cu tipul de vin potrivit.
Autor:Ileana Chirculescu
Tag-uri: vinuri , Sauvignon Blanc , Cabernet Sauvignon , Pinot Grigio , Chardonnay , Pinot Noir , rose , rosu , alb , Riesling. , Muscat , Șampanie ,