Sistem de supraveghere video
Cauți un sistem de supraveghere video? Informează-te și fă alegerea potrivită nevoilor tale
Dacă ai decis să investești în siguranța casei sau afacerii tale achiziționând un kit de supraveghere video și vrei să faci cea mai bună alegere, îți recomandăm să citești articolul nostru pentru a afla cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a comanda un sistem de securitate, dar și pentru a descoperi pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru instalarea kit-ului de supraveghere video după cumpărarea acestuia.
Popularitatea tot mai crescută a acestor sisteme de supraveghere video este influențată de ușurința cu care orice activitate nedorită sau infracțiune poate fi detectată odată cu instalarea sistemului, iar monitorizarea atât la interior, cât și la exterior se poate face prin Internet cu ajutorul unui laptop sau chiar a telefonului mobil. De altfel, costurile unui astfel de kit de supraveghere video sunt destul de rezonabile, în raport cu utilitatea acestuia, ceea ce conduce la un număr tot mai are de achiziții atât pentru siguranța casei, cât si a propriei afaceri.
Cum alegi kit-ul de supraveghere video potrivit?
Primul factor de care trebuie să ții cont atunci când te gândești să achiziționezi un sistem de supraveghere video este reprezentat de spațiul ce urmează să fie supravegheat. Alegerea sistemului trebuie făcută în funcție de suprafața și configurația spațiului, sau de noile specifice de monitorizare (de exemplu: supraveghere non-stop sau doar pe timp de zi/noapte, înregistrare cu detecția mișcării, etc ); de altfel, important este și unghiul camerei de vizualizare care se reflectă în lentila camerei de supraveghere - cu cât lentila este mai mică, de ex 2.8mm, cu atât unghiul este mai larg, precum și numărul de camere necesare pentru că inregistratoarele (dvr,xvr,nvr) sunt de obicei în multipli de 4, apoi 8, 16, 32, 64 de canale.
Dacă spațiul de supraveghere este mare va fi nevoie de un număr mai mare de camere de supraveghere, de la 4 până la 8 camere. La fel de importantă este stabilirea locului exact unde camerele urmează să fie amplasate: zonele de intrare principale, dar și cele adiționale, acoperișul sau ferestrele - orice spațiu prin care accesul în locuință ar fi posibil.
De asemenea, este important să ții cont de unele aspecte tehnice cum ar fi:
- singura tehnologie care poate fi accesată fără fir este tehnologia IP (aceasta implică transmiterea semnalului de la dvr/nvr până la camera de supraveghere)
- distanța maximă pentru semnalele video este de până la 100 de metri pentru soluții IP fără injectoare POE, și până la 300 m pentru cabluri coaxiale, utp, ftp cu tehnologii AHD / CVI / TVI
- sursa de alimentare trebuie să fie una stabilă întrucât pe de o parte, LED – urile camerelor de luat vederi sunt foarte sensibile la fluctuațiile de tensiune, iar pe de altă parte, hard disk-ul care păstrează informația video este de asemenea vulnerabil la întreruperile de tensiune
Un alt aspect definitoriu pentru alegerea unui kit camere video pentru exterior și/sau interior este bugetul alocat acestei achiziții, respectiv costul propriu-zis al unui astfel de kit, întrucât instalarea acestuia nu implică niciun cost adițional. De obicei, instalarea unui kit de securitate este văzută ca o investiție pentru siguranța imobilului care urmează să fie supravegheat, ceea ce face ca suma cheltuită să fie una justificată pe termen lung, și chiar recuperată în situațiile în care imaginile înregistrate de camerele de supraveghere video reprezintă probe concludente în eventualitatea cercetării unei infracțiuni. Iar pentru ca imaginile să aibă o calitate cât mai bună, în continuare vom descrie componentele unui kit de supraveghere video, dar și câțiva pași care trebuie urmați pentru instalarea și configurarea acestuia.
Ce conține un kit de supraveghere video?
Principalele componente ale unui sistem de supraveghere sunt:
- DVR/NVR - Înregistrator video digital/ de rețea (Digital Video Recorder/Network Video Recorder)
- Hard Disk - Mediul de stocare al imaginilor
- Camere analogice HD profesionale sau IP digitale
- Sursă de alimentare pentru camere
- Cablu pentru transmiterea semnalului video sau pentru conectarea în rețea
- Cablu pentru alimentarea camerelor
- Mufe pentru cabluri
- UPS pentru autonomie în lipsa 220V AC
- Accesorii instalare: doze, pat cablu, copex, etc.
- Monitor pentru afișare locală
În funcție de tipul sistemului de supraveghere: ANALOGIC HD sau DIGITAL IP, aceste componente pot avea unele specificații de care trebuie ținut cont în momentul achiziționării.
DVR-ul sau NVR-ul
Sunt componentele cele mai importante fiind considerate creierul sistemului de securitate întrucât au cele mai multe funcții, de la primirea semnalul video de la camere și afișarea acestuia pe monitor, folosind ieșirile video (CVBS, VGA sau HDMI), până la înregistrarea semnalului video, dar și audio, pe un hard disk intern, pe un server FTP sau chiar pe un alt NVR. Mai nou, acestea pot fi integrate cu servicii de tip Cloud, Google Drive sau Drop Box.
O altă funcție a recorderului video este reprezentată de sistemul de back-up pe care acesta îl oferă; în general, înregistrările sunt păstrate o scurtă perioada de timp, perioada ce depinde în mod direct de dimensiunea hard disk-ului.Cu toate acestea, dacă ai nevoie să extragi anumite înregistrări, DVR--ul/NVR-ul oferă și funcția de backup local, pe stick USB sau hard disk extern (formatate FAT32), sau de la distanță, prin Internet, de pe softul de monitorizare centrală sau chiar din browser.
La fel de importantă este și funcția de accesibilitate a DVR-ului/NVR-ului; astfel, acesta permite conectarea la Internet a întregului sistem de supraveghere video. Conectarea se face de obicei folosind un cablu de rețea, sau chiar wireless (în funcție de modelul ales). Această funcție nu mai reprezintă o opțiune, devenind deja o funcție standard a inregistratorului video. Majoritatea producătorilor de astfel de înregistratoare pun la dispoziția clienților aplicații proprii, atât pentru computere (PC cu Windows, Mac OS, etc.), cât și pentru telefoanele mobile (iOS, Android, etc.)
Hard disk-ul - spațiu de stocare
Este a doua componenta principala a kit-ului. Deși poate părea unul clasic, hard disk-ul folosit în acest domeniu este unul diferit, special conceput pentru înregistrarea non stop a imaginilor. Acesta trebuie instalat în recorder pentru a salva ceea ce se întâmplă la nivel local, înregistrările se prescriu în mod automat, iar numărul de zile de înregistrare depinde de numărul de frame-uri setat pentru fiecare canal, capacitatea HDD, numărul camerelor cuplate, tipul de tehnologie a camerei, numărul megapixelilor camerei , dar și dacă dvr-ul. nvr-ul este setat să înregistreze continuu sau doar la detecția mișcării, etc
Camerele analogice HD profesionale sau IP digitale sunt de altfel foarte importante. Camerele analogice HD (Camere HDCVI, Camere HDTVI, Camere AHD, Camere ANALOGICE), trebuie să fie compatibile cu DVR-ul și invers . În cazul sistemelor IP, este recomandat că NVR-ul și camerele IP să aibă același producător pentru a evita eventualele probleme de compatibilitate.
Cele mai relevante aspecte care trebuie luate în considerare în momentul alegerii camerelor de supraveghere sunt:
- locul amplasării (la interior sau exterior) - în funcție de acesta camerele pot avea nevoie de protecții auxiliare sau anumite caracteristici care să permită adaptarea la anumite condiții, în special pentru camerele amplasate la exterior
- rezoluția camerei de supraveghere: cu cât rezoluția este mai mare, cu atât calitatea imaginilor înregistrate va fi mai bună
- iluminatorul infraroșu: majoritatea camerelor de supraveghere video sunt dotate cu un astfel de iluminator format din LED-uri IR, ce produc o lumina invizibilă ochiului uman. Acesta lumina ajută însă senzorul de imagine al camerei să obțină imagini clare și în condiții de iluminare extrem de scăzute, sau chiar atunci când este întuneric complet
- obiectivul (lentila) (fixă, varifocala, etc.) - tipul obiectivului determina metodă de reglare a distanței focale. În cazul lentile fixe, unghiul rămâne fix, neavând posibilitatea reglării. În schimb, în cazul lentilei varifocale, există posibilitatea reglării atât a unghiului de vizualizare, cât și a focalizării, însă doar manual, direct din camera. În situația în care dorești să reglezi reglarea unghiul de vizualizare direct din DVR sau chiar de pe telefonul mobil, că trebui să optezi pentru lentila cu zoom motorizat.
Celelalte componente ale sistemului de supraveghere sunt de obicei descrise în mod particular și asigura instalarea kit-ului odată cu parcurgerea unor pași simpli pe care îi vom descrie pe scurt în cele ce urmează.
Cum instalezi și configurezi un sistem de supraveghere video?
După achiziționarea acestuia, instalarea unui sistem de securitate este simplă dacă ai la îndemână toate piesele, te-ai documentat și nu vrei să apelezi la o firma de montaj pentru a evita costuri suplimentare, însă trebuie să-ți asumi responsabilitatea urmării legislației în vigoare, dar și riscul de a deteriora echipamentele necesare instalării kit-ului.
Pentru camerele de exterior (camerele de tip bullet) înălțimea obișnuită este 4m, asigura-te de asemenea că nu există o sursă de lumina în față camerei sau fascicul care să bată spre ea pe timpul nopții.
Pentru camerele de interior (camerele de tip dome) nu sunt restricții, însă se recomandă să nu fie nici o sursă de lumina pe timp de noapte în interior.
Există camere PTZ de exterior care trebuie să respecte anumite reguli speciale, motiv pentru care este recomandată consultarea unui specialist înainte de a le cumpăra.
Componentele active (recorder, sursă de alimentare, etc.) ar trebui să fie într-un mediu protejat, sau chiar ascuns astfel încât să se evite detectarea acestora, în cazul accesului neautorizat; de altfel, trebuie amintit faptul că DVR-ul necesită o aerisire corectă, și se lasă întotdeauna cel puțin 10 cm spațiu liber de ventilație pentru a evita potențarea unor factori cum ar fi temperatura, umezeala, praful, etc.
Ultimul pas îl reprezintă pornirea sistemului de supraveghere instalat și conectarea acestuia la dispozitivul pe care urmează să fie monitorizată activitatea. DVR-ul este prima piesă care trebuie pornită, apoi urmează alimentarea camerelor și configurarea acestora. Toate conexiunile trebuie să fie stabile, inclusiv sursa de alimentare, dar și semnalul. Urmează configurarea dvr-ul și setarea tuturor funcțiilor (ip, mișcare, acces la distanță) conform instrucțiunilor de folosire, a manualului, cd-ului de instalare, sau a tutorialelor consultate.
###63S2YAY3S###
###ANY666Y63###
###639932YIS###
###639S28ASN###
###AY2S2NNI9###
###62AY922S2###
###62AY922A3###
###62AY9226I###
###62AY922S8###
###62AY9223Y###
###62AY9226Y###
Tag-uri: