Ghiozdanul micuțului tău e gata de școală? Nu uita de echipamentul pentru ora de sport!

ghiozdanul-micutului-tau-e-gata-de-scoala-nu-uita-de-echipamentul-pentru-ora-de-sport

Începerea unui an nou școlar este un eveniment important atât pentru cei mici, cât și pentru părinții emoționați care sunt mereu preocupați că juniorii lor să aibă la dispoziție tot ce e necesar pentru rezultate și performanțe cât mai bune. Pe lângă ghiozdanul cu toate rechizitele necesare pentru diversele discipline studiate, devine din ce mai în ce mai important echipamentul pentru ora de sport.

Alegerea inspirată a echipamentului pentru ora de sport este un factor foarte important întrucât îl poate face pe copilul tău să iubească mișcarea încă de la o vârstă fragedă.

Un echipament sportiv adecvat poate face diferența dintre o performanță foarte bună la ora de sport și una mediocră. Rezultatele se reflectă atât asupra notelor, cât și asupra competitivității, spiritului de echipa, empatiei, dar și stării generale de bine a copilului tău, iar acesta poate descoperi că îl pasionează anumite sporturi.

Așadar, un echipament sportiv trebuie neapărat să conțină următoarele articole:

  •  tricoul - nu trebuie neapărat să fie fabricat de un brand de renume pentru a fi de calitate; cel mai important este să aibă în compoziție un material textil respirant, astfel încât micuțul să nu sufere din cauza transpirației, iar această să poată fi eliminată ușor în timpul orei de sport
  • bluza de trening -  nelipsitul hanorac pentru copii folosit în timpul orei de educație fizică și sport; acesta poate fi din material sintetic, extensibil sau nu, în funcție de nevoile specifice ale copilului tău
  • pantaloni de trening - pantalonii de trening pentru ora de sport pot fi strâmți pe picior, de tip colant, cel mai important este să fie fabricați din material elastic, care să se muleze pe corp; un alt tip de pantaloni de trening sunt cei largi, realizați dintr-un material care nu se întinde pe picior însă permite circulația aerului.
  • pantofi sport - echipamentul pentru ora de sport trebuie să cuprindă neapărat o pereche de pantofi de sport. Poți alege o pereche clasică de adidași pentru copii, însă ideal ar fi că aceștia să se potrivească tipului de sport pe care micuțul tău îl practică cel mai des (la școală, sau în afară orelor de sport)

Unii micuți sunt inspirați de marii noștri campioni și își doresc să practice ei înșiși un sport, iar această dorință nu poate fi decât un motiv de bucurie și mândrie pentru orice părinte. Pe lângă beneficiile asupra sănătății și mobilității copilului, sportul îi asigură o dezvoltare armonioasă atât la nivel fizic, cât și mental. Practicarea unui sport îl va disciplina și responsabiliza pe cel mic, și îi va crește spiritul de echipa, altruismul și empatia, dacă el alege un sport de echipă. 

decathlon.ro decathlon.ro decathlon.ro decathlon.ro

Îi place să bată mingea-n curtea școlii, și-n spatele blocului?

Cei mai mulți copii is aleg unele modele din lumea sportului și ajung să îndrăgească sportul practicat de idolii lor, încercând la rândul lor să imite unele mișcări ale acestora. Întrucât copii au o predilecție către mimetism, și de multe ori sunt surprinși imitând atât comportamentul adulților din jur, mulți din ei încep să practice un sport tocmai din dorința de a reproduce anumite mișcări, și de a atinge rezultate asemănătoare cu cele ale modelelor alese. 

Mulți copii se îndreaptă către sporturile de echipa, în special cele cu mingea: fotbalul, handbalul, baschetul sau rugby-ul. Dacă micuțul tău decide să practice fotbalul, trebuie să te asiguri că echipamentului va conține neapărat o bluza termică, pe lângă ghetele, șortul, și nelipsitele accesorii adiționale. Ține cont de faptul că în timpul jocului, temperatura corpului este influențată atât de intensitatea efortului depus, cât și de vreme. Pe piață comercială există bluze termice pentru vreme rece (cu temperaturi între 7 și 20 °C), cât și foarte rece (temperaturi cuprinse între -10 și 7 °C). Alegerea celei mai bune bluze termice poate fi influențată și de sensibilitatea la frig a copilului tău.

Alte criterii de care trebuie să ții cont la alegerea unei bluze termice sunt: respirabilitatea, aportul de căldură, dar și zonele cu întărituri (acestea protejează zonele de contact împotriva uzurii premature).

Un alt sport de echipa destul de popular este baschetul. Echipamentul clasic este compus în partea de sus dintr-un maiou simplu, larg, iar în partea de jos, acesta este compus din pantaloni scurți de baschet. Aceștia sunt suficient de lungi pentru a permite salturi și mișcări rapide,dar și suficient  de scurți pentru a nu împiedica mișcările copilului în timpu jocului. Cât despre încălțămintea de baschet - această trebuie în primul rând să asigure stabilitate, confort și libertate de mișcare. Pentru nivelul de începător, îți recomandăm să alegi un model de  încălțăminte ce asigură stabilitate și amortizare optimă.Pe măsură ce nivelul de performanță crește, echipamentul de baschet va fi adaptat astfel încât să asigure satisfacerea nevoilor diverse din timpul jocului.

Un sport de echipa popular în special în rândul fetelor este handbalul. Pe lângă echipamentul jucătorului, foarte importantă este alegerea mingii de handbal întrucât ea va avea influență directă asupra performanței acestuia. Dacă fetiță ta preferă handbalul, trebuie să-i alegi o minge cu o dimensiune potrivită atâta vârstei, cai și nivelului la care se află copilul. Ține cont de următorii parametri: 

  • Dimensiune 00 - această minge este destinată copiilor sub 8 ani.
  • Dimensiunea 01 -  este ideală pentru echipele juniorilor de până la 12- 14 ani.
  • Dimensiunea 02 - aceasta este folosită de echipe feminine începând cu 14 ani și de echipe de băieți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani

Ultimul joc cu mingea enumerat mai sus este rugby-ul. Acesta este destul de practicat de copii care au mai încredere în forța lor fizică și se bazează pe o rezistență excelentă la efort intens. O încălțăminte rezistentă cu un sprijin bun pentru picior este esențială pentru practicarea rugbyului. Alegerea crampoanelor va depinde atât de natură terenului, cât și de poziția jucătorului.

Atunci când alegi o pereche de încălțăminte pentru rugby trebuie neapărat să ții cont de următoarele trei criterii: tipul de teren, tipul de jucător și frecvența jocului. Așadar, țineți cont de terenul pe care micuțul tău va practică rugby-ul și asigură-te că ții cont de următoarele indicații:

  • tălpi cu 8 crampoane - pentru terenul umed, cele mai potrivite sunt produsele din gama SG (soft ground)
  • tălpi cu 6 crampoane - recomandate tot pentru teren umed, sunt mai ușoare că o talpă cu 8 crampoane,mai versatile fiind utile atât pentru agățare cât și pentru alergare
  • tălpi  hibride/mixte - potrivite pentru teren umed, acestea au crampoane mixte (metal și plastic) care favorizează alergarea și schimburile de sprijin pe terenul umed
  • tălpi mulate - potrivite pentru teren uscat sau sintetic, cele mai recomandate sunt  produsele din gama FG (firm ground). Crampoanele rotunde vor fi adaptate pentru toate terenurile sintetice sau pentru iarbă.

Sporturi individuale pentru copiii independenți și încrezători

Mulți copii sunt mai independenți și încă de mic dau dovadă de o siguranță de sine și o încredere deosebită în forțele proprii. Majoritatea dintre aceștia se orientează către un sport individual, iar în ultima perioada am avut parte de unele reușite absolut fabuloase în domeniul sporturilor individuale, cum ar fi tenisul sau înotul. 

Dacă tenisul este sportul ales de copilul tău și îți dorești ca juniorul tău să aibă o evoluție corectă, trebuie să știi că nu doar îmbrăcămintea și încălțămintea sunt importante. Racheta de tenis potrivită pentru nivelul de practică la care micuțul se află poate face diferența dintre a juca tenis ca un hobby, și a spera la o carieră extraordinară în acest sport. Criteriile esențiale în alegerea rachetei de tenis sunt: mărimea rachetei în raport cu înălțimea juniorului și desigur, nivelul de practică al acestuia. 

Astfel, fii atent la următoarele intervale, dacă vrei să fii sigur că vei face alegerea potrivită pentru copilul tău:

  • racheta de 17 inch este recomandată copiilor cu înălțimea între 80 – 100 cm și vârsta între 2-4 ani;
  • rachetele de 19 și 21 inch se recomandă copiilor cu înălțimea între 101 – 115 cm și vârsta între 4-6 ani;
  •  racheta de 23 inch este indicată în cazul copiilor cu înălțimea între 116 – 125 cm și vârsta între 6-8 ani;
  • racheta de 25 inch este potrivită pentru copiii cu înălțimea între 126 – 140 cm și vârsta între 8-10 ani;
  • racheta de 26 inch se recomandă copiilor cu înălțimea între 141 – 165 cm și vârsta între 10-12 ani.

Indiferent de sportul pe care micuțul tău l-a ales, asigură-te că echipamentul lui va fi complet, și va conține unele accesorii care sunt nelipsite, precum: șapcă/pălăria, o vestă de școală,  bidonul de apă, o pereche de șosete pentru copii și ceasul. Niciunul din acestea nu ar trebui să lipsească din ghiozdanul de școală, pentru a fi sigur că juniorul tău are toate articolele necesare întoarcerii la școală, și practicării sportului îndrăgit. 

Autor:
Ileana Chirculescu
Ileana Chirculescu

Tag-uri: inapoi la scoala , inapoi la sport , inapoi la scoala inapoi la sport , decathlon , campanie decathlon ,

Alte articole


8 Martie: O Zi de Recunoștință și Inspirare


Concediu Perfect: De Ce Este Momentul Ideal să Începi Planificarea Acum?


Sărbători fericite și sigure pentru cei mici: Importanța echipamentelor de protecție în perioada Crăciunului


Brazi Artificiali: Alegerea Sustenabilă și Durabilă pentru Sărbători Fericite


Cum să Profitați la Maximum de Black Friday cu 3CHEAPS.com


Descoperă iPhone 15: Un Pas în Viitorul Tehnologiei Mobile


Organizatoare și Cutii Scule: Cum să Găsești Cele Mai Bune Oferte Online


Automatizarea Porților: Tipuri, Beneficii și Opțiuni Avansate pentru Confort și Siguranță


Ghid complet pentru alegerea unui aparat foto - Mirrorless vs DSLR vs SLR vs Compact


De ce este important să folosești un comparator de prețuri care oferă informații actualizate in timp real?


Top 10 Cadouri Ideale pentru Cumpărăturile de Paște: Cum Să Economisiți Bani, Timp și Efort


3CHEAPS la Gomag SUMMIT & eCommerce Fest: Idei și strategii pentru dezvoltarea afacerilor online


Cele mai importante 10 lucruri la care să fii atent când comanzi un laptop


De ce să folosești comparatoare de prețuri înainte să faci cumpărături online


Cele mai potrivite cadouri pentru 8 Martie: 3 categorii de produse pentru a le arăta recunoștința!


La mulți ani! Primăvara aduce Mărțișorul - Simbolul bucuriei și fericirii


Valentine's Day se apropie și mulți dintre noi căutăm cadouri deosebite pentru persoana iubită.


3 idei de cadouri cu care nu poți da greș de Crăciun. Tu ce alegi?


Black Friday - evenimentul de shopping cel mai așteptat al anului. Oferte și reduceri incredibile la doar un click distanță!


Ești pasionat de lectură, dar și preocupat de natură? Comandă un ebook reader și bucură-te de lectură în timp ce protejezi natura


Ghiozdanul micuțului tău e gata de școală? Nu uita de echipamentul pentru ora de sport!


Baby monitoarele - ajutoarele de nădejde ale părinților. Iată cum poți să-l găsești pe cel mai bun!


Top 3 reguli pentru a combina perfect vinul cu mâncarea. Tu le cunoști?


Cum alegi cea mai bună placă de îndreptat părul? Caracteristici tehnice la care trebuie neapărat să fii atentă


Anette Resort - alegerea perfectă pentru răsfăț, relaxare și clipe magice!


Descoperă noile funcționalități ale platformei 3CHEAPS și bucură-te de shoppingul online!


Paștele bate la ușa, dar n-ai nicio idee de cadou pentru juniorul tău? Inspiră-te și alege ce e mai bun!


Scapă de musafirii nepoftiți din casa ta - idei pentru combaterea dăunătorilor


Se apropie Valentine's Day și nu ai idei de cadou? Mergi la sigur cu o pereche de...șosete!


Ești prieten bun cu somnul? Alege salteaua de pat potrivită și dormi fără griji!


Comparatoarele de prețuri: utilitate mare, provocări pe măsură


Sistem de supraveghere video


Testare COVID-19: alege tipul de test de care ai nevoie


Ia tradițională - punte între trecutul și viitorul culturii populare românești


Automatizarea porților batante, culisante și autoportante - o reală investiție pentru siguranța oricărei case


Cumpără un kit unghii cu ojă semipermanentă sau gel și treci de la un simplu hobby la o adevărată afacere la tine acasă!