Ghiozdanul micuțului tău e gata de școală? Nu uita de echipamentul pentru ora de sport!
Începerea unui an nou școlar este un eveniment important atât pentru cei mici, cât și pentru părinții emoționați care sunt mereu preocupați că juniorii lor să aibă la dispoziție tot ce e necesar pentru rezultate și performanțe cât mai bune. Pe lângă ghiozdanul cu toate rechizitele necesare pentru diversele discipline studiate, devine din ce mai în ce mai important echipamentul pentru ora de sport.
Alegerea inspirată a echipamentului pentru ora de sport este un factor foarte important întrucât îl poate face pe copilul tău să iubească mișcarea încă de la o vârstă fragedă.
Un echipament sportiv adecvat poate face diferența dintre o performanță foarte bună la ora de sport și una mediocră. Rezultatele se reflectă atât asupra notelor, cât și asupra competitivității, spiritului de echipa, empatiei, dar și stării generale de bine a copilului tău, iar acesta poate descoperi că îl pasionează anumite sporturi.
Așadar, un echipament sportiv trebuie neapărat să conțină următoarele articole:
- tricoul - nu trebuie neapărat să fie fabricat de un brand de renume pentru a fi de calitate; cel mai important este să aibă în compoziție un material textil respirant, astfel încât micuțul să nu sufere din cauza transpirației, iar această să poată fi eliminată ușor în timpul orei de sport
- bluza de trening - nelipsitul hanorac pentru copii folosit în timpul orei de educație fizică și sport; acesta poate fi din material sintetic, extensibil sau nu, în funcție de nevoile specifice ale copilului tău
- pantaloni de trening - pantalonii de trening pentru ora de sport pot fi strâmți pe picior, de tip colant, cel mai important este să fie fabricați din material elastic, care să se muleze pe corp; un alt tip de pantaloni de trening sunt cei largi, realizați dintr-un material care nu se întinde pe picior însă permite circulația aerului.
- pantofi sport - echipamentul pentru ora de sport trebuie să cuprindă neapărat o pereche de pantofi de sport. Poți alege o pereche clasică de adidași pentru copii, însă ideal ar fi că aceștia să se potrivească tipului de sport pe care micuțul tău îl practică cel mai des (la școală, sau în afară orelor de sport)
Unii micuți sunt inspirați de marii noștri campioni și își doresc să practice ei înșiși un sport, iar această dorință nu poate fi decât un motiv de bucurie și mândrie pentru orice părinte. Pe lângă beneficiile asupra sănătății și mobilității copilului, sportul îi asigură o dezvoltare armonioasă atât la nivel fizic, cât și mental. Practicarea unui sport îl va disciplina și responsabiliza pe cel mic, și îi va crește spiritul de echipa, altruismul și empatia, dacă el alege un sport de echipă.
Îi place să bată mingea-n curtea școlii, și-n spatele blocului?
Cei mai mulți copii is aleg unele modele din lumea sportului și ajung să îndrăgească sportul practicat de idolii lor, încercând la rândul lor să imite unele mișcări ale acestora. Întrucât copii au o predilecție către mimetism, și de multe ori sunt surprinși imitând atât comportamentul adulților din jur, mulți din ei încep să practice un sport tocmai din dorința de a reproduce anumite mișcări, și de a atinge rezultate asemănătoare cu cele ale modelelor alese.
Mulți copii se îndreaptă către sporturile de echipa, în special cele cu mingea: fotbalul, handbalul, baschetul sau rugby-ul. Dacă micuțul tău decide să practice fotbalul, trebuie să te asiguri că echipamentului va conține neapărat o bluza termică, pe lângă ghetele, șortul, și nelipsitele accesorii adiționale. Ține cont de faptul că în timpul jocului, temperatura corpului este influențată atât de intensitatea efortului depus, cât și de vreme. Pe piață comercială există bluze termice pentru vreme rece (cu temperaturi între 7 și 20 °C), cât și foarte rece (temperaturi cuprinse între -10 și 7 °C). Alegerea celei mai bune bluze termice poate fi influențată și de sensibilitatea la frig a copilului tău.
Alte criterii de care trebuie să ții cont la alegerea unei bluze termice sunt: respirabilitatea, aportul de căldură, dar și zonele cu întărituri (acestea protejează zonele de contact împotriva uzurii premature).
Un alt sport de echipa destul de popular este baschetul. Echipamentul clasic este compus în partea de sus dintr-un maiou simplu, larg, iar în partea de jos, acesta este compus din pantaloni scurți de baschet. Aceștia sunt suficient de lungi pentru a permite salturi și mișcări rapide,dar și suficient de scurți pentru a nu împiedica mișcările copilului în timpu jocului. Cât despre încălțămintea de baschet - această trebuie în primul rând să asigure stabilitate, confort și libertate de mișcare. Pentru nivelul de începător, îți recomandăm să alegi un model de încălțăminte ce asigură stabilitate și amortizare optimă.Pe măsură ce nivelul de performanță crește, echipamentul de baschet va fi adaptat astfel încât să asigure satisfacerea nevoilor diverse din timpul jocului.
Un sport de echipa popular în special în rândul fetelor este handbalul. Pe lângă echipamentul jucătorului, foarte importantă este alegerea mingii de handbal întrucât ea va avea influență directă asupra performanței acestuia. Dacă fetiță ta preferă handbalul, trebuie să-i alegi o minge cu o dimensiune potrivită atâta vârstei, cai și nivelului la care se află copilul. Ține cont de următorii parametri:
- Dimensiune 00 - această minge este destinată copiilor sub 8 ani.
- Dimensiunea 01 - este ideală pentru echipele juniorilor de până la 12- 14 ani.
- Dimensiunea 02 - aceasta este folosită de echipe feminine începând cu 14 ani și de echipe de băieți cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani
Ultimul joc cu mingea enumerat mai sus este rugby-ul. Acesta este destul de practicat de copii care au mai încredere în forța lor fizică și se bazează pe o rezistență excelentă la efort intens. O încălțăminte rezistentă cu un sprijin bun pentru picior este esențială pentru practicarea rugbyului. Alegerea crampoanelor va depinde atât de natură terenului, cât și de poziția jucătorului.
Atunci când alegi o pereche de încălțăminte pentru rugby trebuie neapărat să ții cont de următoarele trei criterii: tipul de teren, tipul de jucător și frecvența jocului. Așadar, țineți cont de terenul pe care micuțul tău va practică rugby-ul și asigură-te că ții cont de următoarele indicații:
- tălpi cu 8 crampoane - pentru terenul umed, cele mai potrivite sunt produsele din gama SG (soft ground)
- tălpi cu 6 crampoane - recomandate tot pentru teren umed, sunt mai ușoare că o talpă cu 8 crampoane,mai versatile fiind utile atât pentru agățare cât și pentru alergare
- tălpi hibride/mixte - potrivite pentru teren umed, acestea au crampoane mixte (metal și plastic) care favorizează alergarea și schimburile de sprijin pe terenul umed
- tălpi mulate - potrivite pentru teren uscat sau sintetic, cele mai recomandate sunt produsele din gama FG (firm ground). Crampoanele rotunde vor fi adaptate pentru toate terenurile sintetice sau pentru iarbă.
Sporturi individuale pentru copiii independenți și încrezători
Mulți copii sunt mai independenți și încă de mic dau dovadă de o siguranță de sine și o încredere deosebită în forțele proprii. Majoritatea dintre aceștia se orientează către un sport individual, iar în ultima perioada am avut parte de unele reușite absolut fabuloase în domeniul sporturilor individuale, cum ar fi tenisul sau înotul.
Dacă tenisul este sportul ales de copilul tău și îți dorești ca juniorul tău să aibă o evoluție corectă, trebuie să știi că nu doar îmbrăcămintea și încălțămintea sunt importante. Racheta de tenis potrivită pentru nivelul de practică la care micuțul se află poate face diferența dintre a juca tenis ca un hobby, și a spera la o carieră extraordinară în acest sport. Criteriile esențiale în alegerea rachetei de tenis sunt: mărimea rachetei în raport cu înălțimea juniorului și desigur, nivelul de practică al acestuia.
Astfel, fii atent la următoarele intervale, dacă vrei să fii sigur că vei face alegerea potrivită pentru copilul tău:
- racheta de 17 inch este recomandată copiilor cu înălțimea între 80 – 100 cm și vârsta între 2-4 ani;
- rachetele de 19 și 21 inch se recomandă copiilor cu înălțimea între 101 – 115 cm și vârsta între 4-6 ani;
- racheta de 23 inch este indicată în cazul copiilor cu înălțimea între 116 – 125 cm și vârsta între 6-8 ani;
- racheta de 25 inch este potrivită pentru copiii cu înălțimea între 126 – 140 cm și vârsta între 8-10 ani;
- racheta de 26 inch se recomandă copiilor cu înălțimea între 141 – 165 cm și vârsta între 10-12 ani.
Indiferent de sportul pe care micuțul tău l-a ales, asigură-te că echipamentul lui va fi complet, și va conține unele accesorii care sunt nelipsite, precum: șapcă/pălăria, o vestă de școală, bidonul de apă, o pereche de șosete pentru copii și ceasul. Niciunul din acestea nu ar trebui să lipsească din ghiozdanul de școală, pentru a fi sigur că juniorul tău are toate articolele necesare întoarcerii la școală, și practicării sportului îndrăgit.
Autor:Ileana Chirculescu
Tag-uri: inapoi la scoala , inapoi la sport , inapoi la scoala inapoi la sport , decathlon , campanie decathlon ,