Comparatoarele de prețuri: utilitate mare, provocări pe măsură

comparatoarele-de-preturi-utilitate-mare-provocari-pe-masura

 

Prelungirea neprevăzută a pandemiei de Covid-19 are efecte vizibile în toate sectoarele de activitate, inclusiv cele legate de hobby-uri, petrecerea timpului liber sau chiar banalele cumpărături de zi cu zi.

Astfel, orientarea cumpărătorilor către shoppingul online, în defavoarea magazinelor fizice a devenit o necesitate. Pe de altă parte, tot mai mulți antreprenori și-au mutat activitatea în mediul online, motiv pentru care numărul site-urilor a crescut în mod spectaculos în ultimul an, iar trendul pare să se mențină și în viitor. De la site-uri dedicate modei, electronicelor, echipamentelor din domeniul IT, alimentelor, până la cele pentru cadouri personalizate, și multe altele, oferta pentru potențialii cumpărători este din ce în ce mai extinsă.

Oferte multe, timp de căutare limitat

Creșterea numărului magazinelor online aduce nu doar o oferta mai vastă, ci și o adevărată provocare pentru clienții aflați în căutarea produselor dorite. Cum majoritatea acestor produse se găsesc în oferta mai multor site-uri, pentru cumpărător este foarte dificil să găsească site-ul care propune produsul respectiv la cel mai mic preț.

Acesta este motivul pentru care au apărut comparatoarele de prețuri, tocmai pentru a ajuta cumpărătorul să găsească produsele dorite în oferta mai multor site-uri și să finalizeze comanda pe site-ul unde produsul respectiv este oferit la cel mai bun preț. Mulți cumpărători apelează deja la aceste comparatoare de prețuri, iar numărul lor pare să crească din ce în ce mai mult. De altfel, comparatoarele de prețuri nu reprezintă un model de business nou la noi în țară, însă, o dată cu creșterea numerelor magazinelor online, dar și a nevoii potențialilor cumpărători de a compara prețurile pentru un anumit produs, ele au devenit tot mai populare și mai des folosite.

Deși sunt foarte numeroase, în principiu toate comparatoarele de prețuri funcționează conform unui algoritm ce are rolul de a căuta un anumit produs în oferta tuturor magazinelor partenere și afișarea ofertelor (de obicei în ordinea crescătoare a prețului) cu scopul final de a ajuta utilizatorul să facă alegerea potrivită în cel mai scurt timp posibil; astfel, principala utilitate a comparatoarelor de prețuri este dată de timpul relativ scurt de a pune la dispoziția potențialului cumpărător ofertele pe care le-ar putea găsi pe diferite site-uri, neavând însă posibilitatea de a le caută în mod simultan, într-un singur loc - pe comparatorul de prețuri în acest caz.  

Atât similitudinea, cât și popularitatea crescândă a acestora vin cu o serie de provocări care se dovedesc deloc ușor de depășit, indiferent de poziția sau vechimea comparatoarelor de prețuri pe piață. În rândurile ce urmează vom prezenta cele mai pregnante provocări cu care comparatoarele de prețuri se confruntă, dar și posibilele soluții pe care acestea le propun pentru depășirea acestor provocări.

 

Actualizarea stocului produselor

Una dintre cele mai comune dificultăți cu care comparatoarele de prețuri se confruntă este reprezentată de actualizarea stocului fiecărui produs din oferta magazinelor partenere. Există o anumită întârziere a actualizării stocului unui produs pe un comparator de prețuri în comparație cu actualizarea stocului pe site-ul respectiv. Unul din principalele motive pentru această întârziere apare este dat de lipsa sincronizării datelor de pe comparatorul de prețuri, și site-ul care propune un anumit produs. Multe magazine online efectuează actualizări de stoc la momente diferite ale zilei/săptămânii, iar de cele mai multe ori acestea nu ajung în timp util în baza de date a comparatoarelor de prețuri, consecința fiind evident afișarea unui produs care poate fi de fapt indisponibil pe site-ul cu oferta respectivă. Această problemă ar fi putea fi cu siguranță rezolvată, iar actualizarea stocului din oferta magazinului online ar putea fi sincronizată cu cea de pe unul sau mai multe comparatoare de prețuri, soluția presupune însă atât resurse tehnice cât și o colaborare accentuată din partea ambelor părți implicate.

Updatarea prețurilor și a ofertelor

A doua cea mai accentuată provocare a multor comparatoare de prețuri este dată de updatarea prețurilor produselor. Oarecum asemănătoare cu actualizarea stocului despre care am discutat mai sus, actualizarea prețurilor este pe cât de importantă pentru utilizatorii comparatoarelor de prețuri, pe atât de dificilă pentru dezvoltatorii acestui tip de platforme online. Numeroase discrepanțe între prețul afișat pe comparatoarele de prețuri și cele afișate pe magazinele online apar în special în perioada anumitor sărbători, sau evenimente majore de shopping, cum ar fi Black Friday. Astfel, în cele mai multe cazuri, magazinele online oferă reduceri masive la anumite produse doar pe o perioada scurtă de timp (câteva zile, sau chiar ore), ceea ce face foarte dificilă updatarea prețurilor în baza de date a multor comparatoare de prețuri care afișează produsele respectiv. Asemeni updatării stocului produselor, și actualizarea prețurilor este posibilă, însă ea presupune ca produsul respectiv să fie căutat în timp real în oferta magazinelor partenere, iar această căutare în timp real poate reprezenta o adevărată provocare pentru dezvoltatorii comparatoarelor de prețuri care sunt nevoiți să găsească o soluție fiabilă, uneori deloc la îndemână sau ușoară

Acuratețea specificațiilor produselor

A treia provocare pe care comparatoarelor de prețuri sunt nevoite să o depășească pentru a se poziționa pe un loc cât mai bun pe piață este cea legată de  acuratețea rezultatelor legate de specificațiile produselor. Întrucât oferta pentru un anumit produs poate fi extrem de extinsă, iar diferența între produse este uneori una foarte mică, afișarea numeroaselor oferte pentru acel produs poate conține uneori diverse discrepanțe care nu sunt deloc de dorit, sau pot deveni frustrante pentru potențialii cumpărători. Utilizatorii comparatoarelor de prețuri se așteaptă ca rezultatele căutării să afișeze un anumit tip de produs, cu anumite specificații atât tehnice, cât și estetice, iar multitudinea acestor aspecte devine un adevărat obstacol în căutarea produsului în oferta mai multor magazine online întrucât multe dintre ele folosesc moduri proprii de afișare și descriere a produselor. Așadar, problema cea mai mare se dovedește a fi posibilitatea căutării unui anumit produs într-un mod atât de exact, folosind un identificator unic, acceptat și utilizat la un nivel atât de extins, încât rezultatul căutării să fie întotdeauna produsul căutat de cumpărător, având specificațiile și caracteristice dorite. 

Desigur, acestea nu sunt singurele provocări cu care majoritatea comparatoarelor de prețuri se confruntă, însă ele ocupă primele locuri pe lista acestora. 

Chiar și după ce au reușit să soluționeze problemele enumerate mai sus, munca platformelor folosite pentru compararea prețurilor nu a luat sfârșit, urmând să găsească soluții unice care să le diferențieze pe piață, concurența fiind una foarte mare. 

Unele comparatoare propun deja aplicații de mobil menite să faciliteze căutarea anumitor produse și compararea prețurilor folosind telefonul mobil, sau sunt focusate pe extinderea portofoliului magazinelor partenere și creșterea ofertelor, adunând milioane de produse pe care le pun la dispoziția utilizatorilor, în timp ce altele se gândesc la diversificarea serviciilor oferite, astfel încât să ajungă la cât mai mulți potențiali parteneri, și chiar clienți.

Indiferent ce strategie de marketing decid să adopte comparatoarele de prețuri, așteptările și nevoile utilizatorilor rămân aceleași, ei își doresc să folosească un comparator de prețuri care a rezolvat toate problemele enumerate mai sus, și le oferă o experiență pe care își doresc să o repete ori de câte ori se gândesc să compare prețurile pentru o viitoare achiziție în mediul online.

 

Autor:


Tag-uri:

Alte articole


8 Martie: O Zi de Recunoștință și Inspirare


Concediu Perfect: De Ce Este Momentul Ideal să Începi Planificarea Acum?


Sărbători fericite și sigure pentru cei mici: Importanța echipamentelor de protecție în perioada Crăciunului


Brazi Artificiali: Alegerea Sustenabilă și Durabilă pentru Sărbători Fericite


Cum să Profitați la Maximum de Black Friday cu 3CHEAPS.com


Descoperă iPhone 15: Un Pas în Viitorul Tehnologiei Mobile


Organizatoare și Cutii Scule: Cum să Găsești Cele Mai Bune Oferte Online


Automatizarea Porților: Tipuri, Beneficii și Opțiuni Avansate pentru Confort și Siguranță


Ghid complet pentru alegerea unui aparat foto - Mirrorless vs DSLR vs SLR vs Compact


De ce este important să folosești un comparator de prețuri care oferă informații actualizate in timp real?


Top 10 Cadouri Ideale pentru Cumpărăturile de Paște: Cum Să Economisiți Bani, Timp și Efort


3CHEAPS la Gomag SUMMIT & eCommerce Fest: Idei și strategii pentru dezvoltarea afacerilor online


Cele mai importante 10 lucruri la care să fii atent când comanzi un laptop


De ce să folosești comparatoare de prețuri înainte să faci cumpărături online


Cele mai potrivite cadouri pentru 8 Martie: 3 categorii de produse pentru a le arăta recunoștința!


La mulți ani! Primăvara aduce Mărțișorul - Simbolul bucuriei și fericirii


Valentine's Day se apropie și mulți dintre noi căutăm cadouri deosebite pentru persoana iubită.


3 idei de cadouri cu care nu poți da greș de Crăciun. Tu ce alegi?


Black Friday - evenimentul de shopping cel mai așteptat al anului. Oferte și reduceri incredibile la doar un click distanță!


Ești pasionat de lectură, dar și preocupat de natură? Comandă un ebook reader și bucură-te de lectură în timp ce protejezi natura


Ghiozdanul micuțului tău e gata de școală? Nu uita de echipamentul pentru ora de sport!


Baby monitoarele - ajutoarele de nădejde ale părinților. Iată cum poți să-l găsești pe cel mai bun!


Top 3 reguli pentru a combina perfect vinul cu mâncarea. Tu le cunoști?


Cum alegi cea mai bună placă de îndreptat părul? Caracteristici tehnice la care trebuie neapărat să fii atentă


Anette Resort - alegerea perfectă pentru răsfăț, relaxare și clipe magice!


Descoperă noile funcționalități ale platformei 3CHEAPS și bucură-te de shoppingul online!


Paștele bate la ușa, dar n-ai nicio idee de cadou pentru juniorul tău? Inspiră-te și alege ce e mai bun!


Scapă de musafirii nepoftiți din casa ta - idei pentru combaterea dăunătorilor


Se apropie Valentine's Day și nu ai idei de cadou? Mergi la sigur cu o pereche de...șosete!


Ești prieten bun cu somnul? Alege salteaua de pat potrivită și dormi fără griji!


Comparatoarele de prețuri: utilitate mare, provocări pe măsură


Sistem de supraveghere video


Testare COVID-19: alege tipul de test de care ai nevoie


Ia tradițională - punte între trecutul și viitorul culturii populare românești


Automatizarea porților batante, culisante și autoportante - o reală investiție pentru siguranța oricărei case


Cumpără un kit unghii cu ojă semipermanentă sau gel și treci de la un simplu hobby la o adevărată afacere la tine acasă!