Black Friday - evenimentul de shopping cel mai așteptat al anului. Oferte și reduceri incredibile la doar un click distanță!

black-friday-evenimentul-de-shopping-cel-mai-asteptat-al-anului-oferte-si-reduceri-incredibile-la-doar-un-click-distanta

Originea conceptului de Black Friday și semnificația acestuia


Evenimentul de shopping ce aduce reduceri foarte mari și oferte de neratat este unul foarte popular în zilele noastre, puțini sunt însă cei care cunosc originea acestui concept, cât și semnificația lui inițială. Se pare că acesta a luat naștere în America unde termenul de Black Friday (tradus drept Vinerea Neagră în limba română) a fost folosit prima dată pentru a descrie ambuteiajele incredibile din trafic formate în ziua de vineri de după Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței). Ziua Recunoștinței reprezintă o adevărată festivitate în care familiile se strâng împreună pentru a sărbători cu bucate tradiționale și băuturi din belșug. Toată această atmosferă de sărbătoare și festin este înlocuită a doua zi cu una tensionată și sufocantă din cauza traficului îngrozitor generat de întoarcerea membrilor familiei la casa fiecăruia dintre ei.

Primii care au folosit termenul de Black Friday cu aproape șase decenii în urmă au fost polițiștii din statul american Philadelphia, aceștia fiind supărați din cauză că erau nevoiți să dirijeze traficul îngrozitor din vinerea care urmează Zilei Recunoștinței. În plus, aceeași zi de vineri marchează și începutul sezonului rece pentru americani, moment în care magazinele încep să scadă prețurile la majoritatea produselor, ademenindu-i pe clienți cu oferte aproape imposibil de refuzat.

Asocierea dintre termenul de Black Friday și reducerile foarte mari, în special la produsele de sezon s-a perpetuat pe parcursul mai multor decenii, iar amploarea și succesul fenomenului i-a determinat pe retailerii din mai multe țări să importe acest concept, pe lângă o mulțime de alte sărbători sau tradiții ce își au originile în țara de peste ocean.

Black Friday în România. Nerăbdare, recorduri și provocări


În țara noastră Black Friday s-a organizat prima dată în anul 2011 și reprezintă ocazia perfectă atât pentru magazinele fizice, cât și pentru cele din mediul online, de a atrage noi cumpărători aplicând o reducere de preț de până la 90% la majoritatea produselor sau serviciilor din oferta lor vastă. Cu toate că oficial Black Friday începe în ultima zi de vineri a lunii noiembrie, multe magazine încep deja să reducă prețurile cu o săptămână sau chiar două mai devreme. Alți retaileri aleg să-și atragă clienții începând cu primele zile ale lunii, pentru a fi cu un pas înaintea competitorilor. Așa se face că anul acesta Black Friday a început deja, și mulți cumpărători și-au comandat produsele dorite pe care le vânau de mult timp. La fel că în anii precedenți, și anul acesta sunt așteptate noi recorduri legate de rapiditatea finalizării comenzilor, dar și de valoarea totală a produselor pe care românii le-au comandat de Black Friday.

Majoritatea cumpărătorilor au urmărit deja istoricul de preț al produselor pe care doresc să le achiziționeze, fie direct pe un site care oferă produsul respectiv, fie apelând la un comparator de prețuri care pe lângă această posibilitate de a urmări istoricul prețurilor, oferă și posibilitatea de a compara în timp real prețul produsului pentru a crește șansele de a găsi cea mai bună ofertă disponibilă online.


Totul e bine când se termină cu bine


Black Friday este anunțat și promovat de magazinele online cu un entuziasm debordant, astfel că ar putea părea chiar nejustificat ținând cont de fapt că reducerile majore de preț nu reprezintă un câștig real și imediat pentru aceștia, iar la prima vedere singurii câștigători par să fie cumpărătorii. Cu toate acestea, câștigul real de care magazinele se bucură nu constă în suma totală a comenzilor din ziua/zilele de Black Friday, ci în capitalul de imagine pe care acest eveniment îl prilejuiește în rândul clienților. Așadar, cu cât ofertele sunt mai atractive, iar reducerile sunt mai mari față de cele oferite de concurență, cu atât magazinul devine mai popular și reușește să ajungă la un public tot mai extins. Acesta își asigură atât fidelizarea clienților existenți, cât și atragerea altor noi clienți, devenind astfel mult mai cunoscut, și câștigând tot mai mult teren pe o piață deja foarte competitivă.

Deși este un concept împrumutat – iar românii sunt cunoscuți pentru reticența față de obiceiuri venite din exterior – Black Friday înregistrează un real succes în România, și mereu pare să se termine cu bine. Evenimentul marchează una dintre puținele situații de win-win (poate chiar singura) în care se regăsesc principalii actori din comerțul electronic – cumpărătorul și vânzătorul. Pe termen scurt sau lung, ambele părți sunt mulțumite și au de câștigat în urma acestui eveniment din ce în ce mai așteptat de toată lumea.

Autor:
Ileana Chirculescu
Ileana Chirculescu

Tag-uri: black friday , compara preturi , istoric de preturi ,

Alte articole


8 Martie: O Zi de Recunoștință și Inspirare


Concediu Perfect: De Ce Este Momentul Ideal să Începi Planificarea Acum?


Sărbători fericite și sigure pentru cei mici: Importanța echipamentelor de protecție în perioada Crăciunului


Brazi Artificiali: Alegerea Sustenabilă și Durabilă pentru Sărbători Fericite


Cum să Profitați la Maximum de Black Friday cu 3CHEAPS.com


Descoperă iPhone 15: Un Pas în Viitorul Tehnologiei Mobile


Organizatoare și Cutii Scule: Cum să Găsești Cele Mai Bune Oferte Online


Automatizarea Porților: Tipuri, Beneficii și Opțiuni Avansate pentru Confort și Siguranță


Ghid complet pentru alegerea unui aparat foto - Mirrorless vs DSLR vs SLR vs Compact


De ce este important să folosești un comparator de prețuri care oferă informații actualizate in timp real?


Top 10 Cadouri Ideale pentru Cumpărăturile de Paște: Cum Să Economisiți Bani, Timp și Efort


3CHEAPS la Gomag SUMMIT & eCommerce Fest: Idei și strategii pentru dezvoltarea afacerilor online


Cele mai importante 10 lucruri la care să fii atent când comanzi un laptop


De ce să folosești comparatoare de prețuri înainte să faci cumpărături online


Cele mai potrivite cadouri pentru 8 Martie: 3 categorii de produse pentru a le arăta recunoștința!


La mulți ani! Primăvara aduce Mărțișorul - Simbolul bucuriei și fericirii


Valentine's Day se apropie și mulți dintre noi căutăm cadouri deosebite pentru persoana iubită.


3 idei de cadouri cu care nu poți da greș de Crăciun. Tu ce alegi?


Black Friday - evenimentul de shopping cel mai așteptat al anului. Oferte și reduceri incredibile la doar un click distanță!


Ești pasionat de lectură, dar și preocupat de natură? Comandă un ebook reader și bucură-te de lectură în timp ce protejezi natura


Ghiozdanul micuțului tău e gata de școală? Nu uita de echipamentul pentru ora de sport!


Baby monitoarele - ajutoarele de nădejde ale părinților. Iată cum poți să-l găsești pe cel mai bun!


Top 3 reguli pentru a combina perfect vinul cu mâncarea. Tu le cunoști?


Cum alegi cea mai bună placă de îndreptat părul? Caracteristici tehnice la care trebuie neapărat să fii atentă


Anette Resort - alegerea perfectă pentru răsfăț, relaxare și clipe magice!


Descoperă noile funcționalități ale platformei 3CHEAPS și bucură-te de shoppingul online!


Paștele bate la ușa, dar n-ai nicio idee de cadou pentru juniorul tău? Inspiră-te și alege ce e mai bun!


Scapă de musafirii nepoftiți din casa ta - idei pentru combaterea dăunătorilor


Se apropie Valentine's Day și nu ai idei de cadou? Mergi la sigur cu o pereche de...șosete!


Ești prieten bun cu somnul? Alege salteaua de pat potrivită și dormi fără griji!


Comparatoarele de prețuri: utilitate mare, provocări pe măsură


Sistem de supraveghere video


Testare COVID-19: alege tipul de test de care ai nevoie


Ia tradițională - punte între trecutul și viitorul culturii populare românești


Automatizarea porților batante, culisante și autoportante - o reală investiție pentru siguranța oricărei case


Cumpără un kit unghii cu ojă semipermanentă sau gel și treci de la un simplu hobby la o adevărată afacere la tine acasă!