Testare COVID-19: alege tipul de test de care ai nevoie
Răspândirea pandemiei COVID-19 este monitorizată cu ajutorul efectuării testelor pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, acestea fiind totodată și modalitatea principală pentru depistarea noilor cazuri de infecție, izolarea acestora potrivit regulilor de carantinare și tratarea lor într-o faza cât mai incipientă.
Tipuri de teste pentru Coronavirus
Cele două rezultate ce pot apărea în urma testării sunt: cel care confirmă prezența virusului în organism la momentul efectuării testului, sau cel care semnalează o infecție anterioară testării. Factorul care determină rezultatul procesului de testare constă în tehnologia de testare folosită, astfel că există mai multe tipuri de teste folosite pentru diagnosticarea infecției cu coronavirus: teste antigenice, teste de biologie moleculară, teste serologice)
-
Testele antigenice rapide
Pentru acest tip de teste recoltarea se face din exsudatul nazofaringian, iar cel mai mare avantaj este dat de rapiditatea rezultatului: în aproximativ 20 de minute rezultatul devine deja disponibil.
Având în general rolul de screening, un potențial rezultat pozitiv este de regulă confirmat prin testare de tip RT-PCR. Principala diferență între aceste două tipuri de teste constă în faptul că testele antigenice au o specificitate ridicată (puține rezultate fals pozitive), dar sensibilitatea este redusă în comparație cu testele tipul RT-PCR (mai multe rezultate fals negative).
-
Testele RT-PCR (Real Time Polymerase Chain Reaction):
Acest tip de test identifică ARN-ul viral din exsudatul nazofaringian prin tehnici de biologie moleculară, este cel mai performant test disponibil pe piață datorită gradului foarte înalt al preciziei întrucât poate recunoaște chiar și cantități foarte mici de materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 în secrețiile infectate recoltate de la pacienți.. De regulă, rezultatul unui astfel de test este disponibil în 24 de ore de la recoltarea probelor.
-
Test anticorpi specifici COVID
Testele serologice nu au rol diagnostic, însă susțin rezultatele obținute prin testarea de tip RT-PCR. Sunt folosite pentru identificarea anticorpilor specifici produși de organismul uman la contactul cu noul coronavirus (anticorpi anti-nucleocapsidă, de tip IgM și IgG).
Pentru acest tip de teste se recoltează sânge, rezultatul lor semnalând prezența anticorpilor. Sunt recomandate persoanelor care au avut COVID-19, însă acestea pot descoperi de asemenea și persoanele care au avut infecții asimptomatice.
Când trebuie să te testezi pentru COVID-19?
Momentul în care alegi să efectuezi un test pentru coronavirus depinde în principiu de scopul testării: pentru detectarea unei infecții prezente în organism sau pentru confirmarea că ai trecut prin boală.
Testul RT-PCR se efectuează cât mai curând posibil după apariția primelor simptome ale infecției tractului respirator superior (specifice pentru COVID-19) sau după contactul cu o persoană infectată, întrucât aceste teste detectează infecția curentă cu virusul.
Dacă ai intrat în contact cu persoane confirmate pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, lucrezi într-un mediu cu un grad de expunere ridicat, sau ai un sistem imunitar deficitar, este recomandat să te testezi cât mai repede posibil pentru a nu întârzia depistarea prezenței virusului și tratarea acesteia.
Testele rapide COVID pentru determinarea antigenului coronavirusului se efectuează de regulă în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor specifice COVID-19. Se recomandă în general pentru comunitățile cu prevalență înaltă a cazurilor de COVID-19, în focarele confirmate prin RT-PCR pentru o realizare cât mai rapidă a anchetei epidemiologice și depistarea în timp util a contactilor pozitivi la persoanele contacte asimptomatice, dar și în situațiile în care efectuarea testelor de tip RT-PCR nu este posibilă.
Testarea anticorpilor este utilizată pentru monitorizarea răspunsului imun al persoanelor care au trecut prin infecția cu COVID-19 și/sau au fost vaccinate.
Cum te pregătești pentru testarea COVID?
Atât testele rapide pentru detectarea antigenului, cât și cele de tip RT-PCR presupun recoltarea secretiilor de la nivelul nazofaringelui și al faringelui cu ajutorul unor tampoane sterile; această manevră este efectuată înainte de toaleta bucală și la un interval de 4 ore de la ultima ingestie de alimente sau lichide.
Determinarea de anticorpi necesită recoltarea de sânge prin puncție venoasă periferică și nu presupune o pregătire prealabilă specială a pacientului, sau vreo restricție legată de alimentația acestuia.
Cum interpretezi rezultatul unui test COVID?
După ce te-ai testat pentru COVID-19 este foarte important să interpretezi în mod corect rezultatul testul, iar pentru aceasta trebuie să ții cont de următoarele:
Rezultatul pozitiv:
- Test antigen - semnalează prezența antigenului viral la nivelul mucoasei respiratorii și impune izolarea cât mai rapidă cu supraveghere epidemiologică atentă, pentru a preveni transmiterea virusului
- Test RT-PCR - confirmă infectarea cu SARS-CoV-2 și indică necesitatea respectării regulilor de carantinare și tratament în vigoare
Rezultatul negativ:
- Test antigen - nu exclude posibilitatea unui diagnostic de COVID-19, așadar dacă ai simptome sugestive infecției este necesară repetarea acestuia la un interval de 2 zile sau confirmarea printr-o testare RT-PCR.
- În cazul testării de tip RT-PCR obținerea unui rezultat negativ semnifică absența materialului genetic viral la nivelul secretiilor nazofaringiene la momentul recoltării probelor; cu toate acestea, nu exclude diagnosticul de COVID-19 în prezența simptomatologiei specifice sau în situația unui contact anterior direct cu o persoană confirmată, recomandându-se repetarea acestuia în funcție de indicația medicului
În cazul testelor serologice, titrul anticorpilor antiproteina Spike <0.80 U/ml reprezintă absența expunerii la noul coronavirus, în timp ce o cantitate de anticorpi ≥0.80 U/ml este considerată a fi pozitivă și indică prezența unui răspuns imun al organismului datorat infecției active sau vaccinării preventive. Monitorizarea răspunsului imun obținut după imunizarea pasivă se poate face prin determinarea anticorpilor la 10 zile, 3 luni și 6 luni de la administrarea ultimei doze de vaccin.
Teste rapide covid 19:
Test Rapid COVID-19 Antigen Saliva set 5 buc
###6A8NN22YA###
Autor:
Tag-uri: